Založit webové stránky nebo eShop
Masité a těstoviny
 

 
 
 
  
Jídla z různých druhů mas, mleté maso, omáčky,
těstoviny na různé způsoby ....
 
 Tady je seznam receptů, klikni a vyber, který Tě zajímá :
 
Ďábelský mletý řízek Špagety červené s česnekem
Guláš na červeném víně  Špagety po italsku
Krvavé maso ala Pard. flamendráček Špagety se šunkou a hráškem
Kuřecí placičky Špagety česnekové se šlehačkou
Maso na kmíně, špenát, BK - HK
Špagety s "čínou"
Mletý řízek se žampionovým přelivem  Tortellini s porkem a smetanou
Obrácený řízek s Moravankou  Těstoviny se žampiony a zak.sm.
 Rajská omáčka a mleté kuličky  Vrtule s mletým masem  rajč.om
 
            ĎÁBELSKÝ MLETÝ ŘÍZEK                
 
Co poradím na začátku?
Tento recept doslova okoukal můj ťatka v restauraci, protože to byla jejich specialita a všem nám to zachutnalo.
Je zvláštní kombinací řízku a takové ostré pikantní omáčky a jednoznačně se k tomu hodí opečené brambory.
Taky je nedílnou součástí receptu obloha - kdo rád křen, tak nešetřit !
Řízek není potřeba smažit klasicky jako obalovaný řízek, stačí obalit ve strouhance a osmažit, ale je potřeba
vytvarovat spíš větší a tenčí, aby se na něj dobře dávala obloha.
Omáčka je vlastně ala buřt guláš, nemusí jí být zase moc, spíš takový sosík. Kdo má rád pikantní, tak použije pálivou
ml. papriku či chilli nebo jiné pálidlo. Když máme doma vlastní žampiony - tak je jich tam pár přidám.

Co budeme potřebovat?
Mleté maso, mléko, vajíčko, sůl, pepř, strouhanka na obalení, olej na smažení, máslo, cibule, špekáček či jiný měkký salám vcelku - cca 100 g, česnek, ml. sl. paprika , dle chuti nějaké pálivé koření.
Na oblohu zejména nastrouhaný křen, kyselá okurka, paprika - může být sterilovaná.
Jak budeme postupovat?
Mleté maso zjemníme troškou mléka, přidáme vajíčko, ochutíme jen sůl a pepř, trošku zahustíme strouhanou či hladkou moukou, obalíme ve strouhance a usmažíme. Řízek vytvarujeme větší a tenčí.
Na másle orestujeme cibulku, nakrájíme na kostičky salám, podusíme, okořeníme sůl, pepř, zaprášíme ml. sladkou paparikou a podusíme. Přichutíme česnekem, zahustíme, dle chutí okořeníme něčím pálivějším - nemusí být.
Jak podáváme?
Na talíř si dáme řízek, opečené brambory - den předem uvařené brambory na kostičky upeču na sucho v troubě ,
řízek poklademe okurkou na kolečka, paprikou a zasypeme křenem. Vše jemně pokropíme připravenou omáčkou.
DOBROU CHUŤ !!!
 
 
                   
                      zpět
 
                      ČERVENÉ ŠPAGETY                              
 
Co poradím na začátku?
Tato úprava špaget - hezky po česku - je u nás bezkonkurenční.
Mamka si ho kdysi přivezla z dovolené a zdomácněl u nás natolik, že se už vaří ve všech našich rodinách.
Nejchutnější je opravdu z hovězího libového masa , ale ani použitím vepřového masa - či kuřecího - se nic nezkazí.
Doporučuji využít tlakového hrnce, masa je brzy měkké a chutě se dobře prolnou - jinak je potřeba delšího času.
Kdo nemá rád přímo špagety jako druh těstovin, samozřejmě se dají použít i jiné, např. kolínka, vrtulky atd. Česnekem nešetřit -  a v tomto případě nenahrazovat rajský protlak kečupem či steril. rajčaty, vznikla by úplně chuť, jiná omáčka. 
Co budeme potřebovat?
Hovězí libové maso nakrájené na úzké nudličky, olej, sůl, pepř - malinko, česnek - 1 větší palici minimálně,
rajský protlak 3x - NE kečup, na jemno nastrouhaný tvrdý sýr typu Eidam - cca 200 g , špagety.
Jak budeme postupovat?
Na oleji orestujeme nakrájené maso, bez podlévání, až si maso pustí šťávu. Osolíme, trošičku pepře - nemusí být,
dobře zamícháme  rajské protlaky, promícháme a dusíme skoro doměkka. Přidáme rozetřený česnek a dodusíme.
V případě použití tlakového hrnce nemusí skoro vůbec podlévat, nebo jen minimálně, vznikne hustá šťáva. Česnek se nesmí přidat hned na začátku vaření, protože by se jeho chuť vyvařila, ale zase ho nesmíme dát až na konci bez
převaření, chutě se musí promísit. Bohužel v tomto případě je i potřeba nešetřit solí a dle chuti dosolit.
Jak podáváme?
Uvaříme si špagety, nabereme na talíř, přelejeme uvařenou omáčkou a dostatečně zasypeme sýrem.
DOBROU CHUŤ !
 
 
 
            ŘÍZEK SE ŽAMP. PŘELIVEM              
 
Co poradím na začátku?
Tento recept si dovezl můj manžel ze svých montážních cest do Německa.
Nezvyklá kombinace, ale budete mile překvapeni. Mleté maso je v naší rodině velice oblíbené, a proto je moc fajn, že
v dnešní době lez zakoupit opravdu kvalitní a libové mleté maso.
Řízek se nepřipravuje klasicky jako trojobal, ale obrácený - takže nejdříve obalit ve strouhance, pak protáhnout
vajíčkem a hned smažit.
Žampiony lze nahradit jiným druhem hub, ale nám vyhovuje jemná chuť žampionů a navíc si je v zimním období
sami pěstujeme.
Jako příloha se nejvíce hodí brambory, u nás vítězí opečené.
Co budeme potřebovat?
Mleté libové vepřové maso, mléko, sůl, pepř, vajíčko, hl. mouka  strouhanka na obalení, olej na smažení , na žamp. sos - máslo, cibule, žampiony, sůl, pepř, kmín, hl. mouka, na dochucení - kostička Šťáva k vepř. masu od Magie.
Jak budeme postupovat?
Namícháme si mleté maso na řízky - zjemníme mlékem, osolíme, opepříme, můžeme přidat vajíčko - ale nemusí
být a trošku hladké mouky. Obalíme ve strouhance, protáhneme vajíčkem a hned dáme na rozpálený olej osmažit.
Na trošku másla si orestujeme na jemno nakrájenou cibulku, přidáme žampiony, restujeme a pak osolíme, opepříme a okmínujeme. Dusíme , podlijeme vývarem nebo horkou vodou. Nakonec můžeme dochutit kostičkou Šťáva k vepřovému
masu. Omáčky nedělám moc, proto to je jen přeliv.
Brambory uvaříme, popř. osmažíme nebo upečeme v troubě na peč. papíru.
Jak podáváme?
Na talíř si dáme řízek, opečené brambory a přelijeme žampionovým přelivem. Ozdobíme nakrájeným porkem.
Můžeme podávat tatarkou omáčku - můj manžel jí má ráda ke všemu - např. k plněným bramb. knedlíkům s uzeným a zelím.
DOBROU CHUŤ !!!
 
 
   
 
 
      MLETÉ KULIČKY A RAJSKÁ OM.          
 
Co poradím na začátku?
Zase se potvrzuje, že prostě mleté maso u nás letí ....Ale protože to tak chutná všem, tak proč ne? Klasiku s
hovězím masem už ani nevařím, protože žbrblají a maso stejně nesnědí.
Jako příloha klasicky houskový knedlík, nebo těstoviny, kdo je má raději. Já ano - nejraději kolínka nebo velké mušle.
Masové knedlíčky lze uvařit zvlášť a máme tím pádem vývar - polévku a omáčku vaříme zvlášť. Poslední dobou ale
raději vařím knedlíčky přímo v omáčce - přijde mi chutnější.
A tentokrát doporučuju nepoužívat rajský protlak, ale vyjímečně kečup, nebo jako já - nejraději mám rajčatovou
šťávu.
Co budeme potřebovat?
Mleté maso, mléko, vajíčko, sůl, pepř, hladká mouka, kečup jemný sladký nebo rajčatová šťáva v krabici,
nové koření, bobkový list, trošku cukru, malinko mleté skořice na dochucení.

Jak budeme postupovat?
Mleté maso zjemníme troškou mléka, přidáme vajíčko, ochutíme jen sůl a pepř, trošku zahustíme hladkou moukou, aby se nerozvařily a mokrou rukou tvarujeme kuličky a házíme do vařící vody . Necháme povařit, přidáme kečup,
okořeníme nové koření, bobk. list a vaříme do měkka. Zahustíme hladkou moukou ve vodě či jíškou, jak kdo rád,
dochutíme cukrem a ml. skořicí.

Jak podáváme?
Na talíři naservírujeme spolu s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
DOBROU CHUŤ !!!
   
 
 
 
            GULÁŠ NA ČERVENÉM VÍNĚ              
 
Co poradím na začátku?
Tento guláš mi dal ochutnat můj šéf a je to opravdová mňamka. Jako není to klasický hospodský guláš, dává se tam
velice málo sl. ml. papriky, takže to je spíš hovězí maso na červeném víně, vzniklá šťáva je krásně tmavě hnědá .
Ale ofiko název je prostě guláš, tak guláš.
A ještě navíc ala kotlíkový, protože jsou v něm nejen paprikové lusky, ale i brambory, takže jídlo z jednoho hrnce,
což je vynikající, pokud nepotřebujeme zašpinit hodně nádobí a nechceme strávit u plotny celé dopoledne.

Co budeme potřebovat?
Hovězí masa přední, sádlo, cibule - jako na klasický guláš takže hodně , sůl, pepř, kmín, sl. ml. paprika, vývar a
červené víno - stačí nějaké suché, paprikové lusky - nejlépe tří barev, brambory.
Jak budeme postupovat?
Na sádle orestujeme skoro dohněda nakrájenou cibuli, přidáme maso a zprudka osmahneme. Okořeníme a dusíme
bez velkého podlévání do měkka, občas jen podlejeme vínem. Ke změklému masu přidáme na kolečka oloupané
syrové brambory a dusíme dál, nakonec přidáme na proužky nakrájenou papriku - nejlépe tří barev - červená,
zelená a žlutá. Guláš není potřeba zahušťovat.

Jak podáváme?
Pro velké jedlíky je možno podávat s pečivem, jinak stačí tak jak je guláš s brambory.
DOBROU CHUŤ !!!
 
 
 
 
 
 
     PARDUBICKÝ FLAMENDRÁČEK      
             
 
Co poradím na začátku?
Tento recept si přivezl můj taťka z lázní a velice se ujal. Děti ho měly rády - začaly mu říkat krvavé maso.
Je to rychlovka - směs typu Katův šleh, což by nášeho oblíbeného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha švihlo .
Ale změna je život a tato směs je chuťově výborná, a jako příloha jsou nejoblíbenější hranolky, i když se hodí

Co budeme potřebovat?
Libové vepřové maso 30 dkg, měkký salám typu Gothai - 30 dkg, cibule, česnek, červená paprika, Worchester,
kečup, sůl, pepř, grilovací koření, kari koření, hl. mouka, olej.
Jak budeme postupovat?
Na oleji restovat na proužky cibuli, na nudličky nakrájené maso a restovat. Nepodlévat, jen co maso pustí po soli šťávu. K měkkému masu přidáme na nudličky měkký salám, na proužky nakrájený paprikový červený lusk,  zarestujeme, necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, dochutíme kečupem a kořením, worchesterem , promícháme, prohřejeme a hned odstavíme.
Jak podáváme?
Na talíř si dáme směs, která díky kečupu je krvavá a jako přílohu podáváme hranolky. Možno i rýži.
DOBROU CHUŤ !!
 
 
 
 
 
    SMAŽENÉ KUŘECÍ PLACIČKY          
 
Co poradím na začátku?
Tento receptík jsem objevila v nějakém časopise a všem chutná . Na netu běhá spoustu verzí, každý si může upravit placičky dle svých chutí , my máme rádi hodně porku a cibule, vy nemusíte. Ale co opravdu nejde vynechat, jsou vajíčka a Solamyl. I koření můžeme přidávat, jak kdo má rád.

Co budeme potřebovat?
Kuřecí maso - prsa, vykoštěná stehna / nebo krůtí /, cibule, porek , vajíčka, sůl - pepř - koření např. grilovací
nebo gyros, sojová omáčka, worchester, Solamyl - asi 3 lžíce, olej - 1 lžíce do směsi a na smažení
Jak budeme postupovat?
Maso nakrájíme na malé kousky - proužky, cibuli na plátečky, které ještě překrájím, porek na kolečka. Pak už jen
přidáme zbytek ostatních surovin, aby vznikla směs hustá zhruba jako na bramboráky. Lepší je nechat v chladu
odležet do druhého dne, ale v nouzi lze hned smažit. Rozpálíme si olej a lžící tvoříme malé placičky, které osmažíme
z obou stran. Kuřecí maso je hotové rychle, takže opravdu není třeba smažit dlouho.

Jak podáváme?
Pokud podáváme k obědu, jako příloha jsou nejlepší brambory vařené nebo bramborová kaše a zeleninový salát.
K večeři stačí podávat s pečivem a placičky jsou vynikající i jako studené pohoštění.
DOBROU CHUŤ !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
   OBRÁCENÝ ŘÍZEK S MORAVANKOU    
 
Co poradím na začátku?
Další z oblíbených receptíků mých rodičů, pamatuju si, že jeden čas byl opravdu ten nej. Řízek je díky následnému
dušení měkoučký a díky Moravance pikantní. Samozřejmě nelze srovnávat s klasickým křupavým řízkem.
Obrácený proto, že nejdříve se maso obalí ve strouhance, pak se protáhne vajíčkem .
Co budeme potřebovat?
Vepřové maso , sůl, pepř, strouhanka, vajíčko , olej, plátek anglické slaniny, plátek salámu, Moravanka -
sterilizovaná zeleninka.
Jak budeme postupovat?
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a vklepeme do něj co nejvíce strouhanku. Protáhneme rozšlehanými vajíčky
a ihned smažíme. Stačí chvilku, protože budeme řízky ještě dusit. Pak je dáme do pekáče, na ně klademe
anglickou slaninu nebo debrecínku, co kdo ráda, vše se zalijeme Moravankou - nálevu dávám jen tak půlku,
je pikantní až moc. Trošku podlejeme horkou vodou, můžeme navrch dát ještě plátky sýru - kdo ráda a pár
kousíčků másla. Dáme do rozpálenéh trouby a zapečeme tak půl hodinky. Také lze místo v troubě dodusit
v tlakovém hrnci.
Jak podáváme?
Na talíř dáme řízek i se zeleninou a jako příloha nejčastěji podáváme opečené brambory.
DOBROU CHUŤ !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist
Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek