Založit webové stránky nebo eShop
Zeleninové aj.

 
 
 
 
 
 
  
 
Nebudou zde jídla jen zeleninová -
ale i z brambor, rýže, bez masa
nebo jen s malým kouskem masa, polévky aj.
 
 
  Tady je seznam receptů, klikni a vyber, který Tě zajímá : 
 
 
  Fazolové lusky po italsku Rychlý vývar z mletého masa  
  Hrášek čerstvý na smetaně Gulášová zelňačka
 
  Květákové placičky
Rizoto srbské
 
  Dušená kapusta s česnekem
Rizoto s mletým masem
 
  Zapečená kapusta s ml. masem
Rizoto na víně
 
  Fazolové lusky s česnekem
Gulášovka z mletého masa
 
  Zeleninová směs ala ragů
Brambory se salámem a sýrem
 
  Plněné papriky ml.masem zapečené Koprová polévka
 
  Kapusta dušená s mrkví a brambory Brambory pečené s česnekem  
  Kukuřice restovaná s kuřecím masem Míchaná vajíčka s rajčaty
 

 
 
 
Co poradím na začátku?
Zmražený zelený hrášek u nás musí být neustále v mrazícím boxu. Používám ho ráda a často.
Toto jídlo je ze Slovenska, a naučila jsem se ho vařit od mé bývalé tchýně ... bohužel už mi jiné recepty nepředá, ale
hodně jídel od ní vařím do teď.
Jídlo díky použití smetany není asi nekalorické, ale výborné .... a bezmasé ... A pokud máme čerstvý vyloupaný hrášek, je to samozřejmě ještě lepší.
A zase použijeme cibuli a česnek, to jak koukám, tak bez cibule a česneku neumím vařit ...
 
Co budeme potřebovat?
Zmražený zelený hrášek , máslo, cibule stačí malá, česnek - 2 větší stroužky, sůl, pepř - 5 celých kuliček, smetana - šlehačka,hladká mouka, brambory a vajíčko - volské oko jako příloha.
 
Jak budeme postupovat?
Na másle orestujeme cibulku do sklovita, přidáme hrášek, oloupaný česnek vcelku - jen vyvařit, sůl, pepř - kuličky,
zalijeme vývarem - či vodou - ne moc a dusíme chviličku do měkka. Zahustíme hl. moukou rozmíchanou ve smetaně - šlehačka, případně rozředíme mlékem. Vznikne nám vynikající hrášek se smetanovou omáčkou ... hustší konzistence.
 
Jak podáváme?
Uvaříme brambory, přelijeme hráškem na smetaně, na vrch osmažené vajíčko - volské oko.
DOBROU CHUŤ !!!!!!
 
 
                    zpět

  
 
 
Co poradím na začátku?
Rizoto mám moc ráda a že jich je spoustu receptů. Takhle po srbsku je opět rodinný receptík, ale jsem ho trošku upravila tím, že zeleninu nedusím dlouho a ona zůstane krásně křupavá...
Maso se dá použít jak vepřové, tak určitě kuřecí, krůtí ... hlavně samozřejmě libové a na malé kostičky ... Nedělám proužky, aby to i na vzhled bylo jiné, než když vařím různé směsi ala čina - tam proužkuju. A ještě přidám kousek měkkého salámu, ale nemusí být .
Aby to i oku lahodilo, je nejlepší použít 3 barev papriky - a nej jsou opravdu ty tlustostěnné ... když se nerozvaří, jsou krásně křupavé, ale to se už opakuju...
 
Co budeme potřebovat?
Kousek libového vepřového na kostičky, kousek měkkého salámu na kostičky, nakrájená cibule, olej, sůl, pepř, sladká mletá paprika, grilovací koření, 2 rajčata na kostičky - já je neloupu, 3 různobarevné papriky,
2 sáčky rýže typu parboleid, zelená naťová cibulka, strouhaný sýr na ozdobu
 
Jak budeme postupovat?
Na trošce oleje podusíme , vepřové maso a salám. Osolíme, opepříme a dusíme pokud možno bez podlití. Já jsem dusila v tlakovém hrnci na plynovém sporáku na velmi slabém plameni - maso, cibule i špekáček pustí dost šťávy.
Když je maso měkké, zasypu troškou sl. ml. papriky pro barvu a dochutím gril. kořením. Přisypu rajčata, papriky a opravdu jen chvilku podusím.
 
Jak podáváme?
Uvařenou rýži promíchám s hotovou směsí, zamíchám i část naťové cibulky. Na talíři posypu sýrem a jak kdo rád
naťovou cibulkou.
DOBROU CHUŤ !!
 

                     
 
Co poradím na začátku?
Mám raději dušenou, restovanou zeleninu než zeleninové saláty. Zel. salát ano, ale jako přílohu, ne hlavní jídlo, no ještě tak lehká letní večeře - ale stejně nejraději, když do něj propašuju pár těstovin .
Jídlo to je rychlé, chutné, zdravé .... jako přílohu doporučuji brambory v jakékoliv úpravě, ale máme rádi i činské nudle , rýžové nudle - v tom přípradě zamícháme nebo rýži.
Maso se dá použít určitě kuřecí, krůtí, ale i vepřové... hlavně samozřejmě libové a na malé proužky. Nebo je to vynikající i se šunkou .... a i bez pro toho, kdo nemá rád maso , koneckonců.
Aby to i oku lahodilo, je dobré nakonec nasypat naťovou cibulku nebo pár kuliček hrášku - ten je v mrazáku stále.
 
Co budeme potřebovat?
Kousek libového kuřecího na proužky, oliv. olej nebo máslo, 1 malá cibulka, kukuřice mražená , sůl, pepř, gril. koření nebo nějaké např. gyros - trošku, popř. hrášek nebo naťová cibulka
 
Jak budeme postupovat?
Na trošce oleje nebo másla zprudka orestujeme kuřecí maso na proužky, okořeníme, zamícháme kukuřici a restujeme. Nepodlévám, stačí co pustí . Za chvilinku to je hotové . Před koncem přihodíme pro barvu pár kuliček hrášku nebo nakrájenou naťovou cibulku.
 
Jak podáváme?
Na talíř nandáme restovanou kukuřice a jako přílohu volíme brambory - výborná je br. kaše, ale i americké brambory, já nejraději jen vařené.
V případě, že máme chuť na čínské nudle - připravíme dle návodu a s kukuřicí promícháme. To samé učiníme v případě, že jako přílohu použijeme rýži.
DOBROU CHUŤ !!
 

 
Co poradím na začátku?
Toto jednoduché jídlo je u nás hodně oblíbené. Když se zeptám dcer, co k obědu, vždy uslyším - červené špagety, smažák, dušený špenát - klasika a tyto brambory . A když se mě nechce vyvářet, sama navrhnu brambory a je rozhodnuto.
Jídlo je to poměrně levné, akorát nešetřím se sýrem, pak to je to pravé ořechové.
A zašpiní se jen nůž, pekáč a struhadlo ... takže prostě jídlo z jednoho hrnce.  A už si fakt nepamatuji, od koho recept mám, prostě to vařím asi odjakživa .
 
Co budeme potřebovat?
Brambory dle počtu strávníků - u nás se toho sní fakt celý pekáč , takže asi 10-15 větších určitě, měkký salám na kostičky 300-400g , tvrdý sýr na strouhání - určitě taky 300-400 g , sůl, pepř, olej
 
Jak budeme postupovat?
Je to hrozně jednoduché. Nepříjemnou nutností je oloupat syrové brambory a nakrájet na pokud možno stejně velké kostičky - cca 2x2cm. Na přibližně stejně velké kostičky nakrájím salám, v pekáči promíchám, trošku promastím olejem, osolím, opepřím a přikryté dusím v troubě. Cca po půl hodině promíchám, v případě potřeby trošililinku podleju vodou, nestojím o připečené brambory - tohle jídlo je spíš dušené. Když jsou brambory měkké, zamíchám veškerý nastrouhaný sýr - hrubší nudličky. V troubě se už jen nechá sýr rozpustit. Na talíři je to poměrně taková
slušně řečeno blemcanina, ale VYNIKAJÍCÍ.
 
Jak podáváme?
Takže už jen zbývá nabrat na talíř a baštit. Samozřejmě krásně nazdobit nakrájenou zeleninou - nám k tomu nejvíce chutná kyselá okurka.
DOBROU CHUŤ !!!!!
 

 
Co poradím na začátku?
Zelňačku ala gulášovku jsem se naučila od manželovy babičky. Byla jejich zamilovaná a naše je už taky. Já když ji uvařím, musím jí udělat ten největší hrnec. Nejlepší je ale stejně druhý den - ohřívaná.
Toto jídlo se u nás většinou jí jako hlavní, protože dost zasytí. A další dny pak máme výbornou večeři.
Rychlé, jednoduché, a zase se neušpní mimo hrnce skoro nic.Doporučuji použít jako uzeninu špekáčky - pak je to nejlepší. A brambory i uzeninu krájím na drobné kostičky, nevím, jsme tak zvyklí ... asi že to zelí s tím lépe vypadá... A pozor, nepřidávat zelí dříve než budou uvařené brambory, protože pak ztvrdnou a neuvaří se.
Co budeme potřebovat?
Tuk - máslo nebo olej, cibule, měkký salám, brambory, kysané zelí i s nálevem, sůl, sl. mletou papriku, pepř, kmín, česnek, majoránka , šlehačka a hl. mouka na zahuštění.
Jak budeme postupovat?
Postup je úplně stejný jako při klasické gulášové polévce z uzeniny. Na másle orestuju cibulku, přidám uzeninu na kostičky, dobře podusím, zapráším sl. mletou paprikou, zaleju vodou, přidám brambory na kostičky, okořením sůl, pepř, kmín a vařím do měkka. Až potud klasická gulášovka. Až když jsou brambory měkké, přidám pokrájené kysané zelí i s nálevem a dovařím. Dochutím česnekem a majoránkou. Zahustím šlehačkou, ve které rozmíchám 11-2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Polévka není hustá, ale není to řídký vývar.
Jak podáváme?
Nabereme do misky a jako přílohu si můžeme dát chléb či pečivo.... a už nic jiného k obědu mít nemusíme.
DOBROU CHUŤ !!!!!
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist
Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek